Speel & Steun Spotlight: Ronald McDonald Kinderfonds

In december besteden we elke week aandacht aan één van de goede doelen die je als Raffldspeler steunt. Meespelen met Raffld is namelijk altijd win-win: ook als je een week niet het gelukkige lot in handen hebt, dan gaat er altijd 50% van je lotbedrag rechtstreeks naar het goede doel van je keuze. Deze maand staan we stil bij de fantastische projecten en initiatieven waar de goede doelen zich voor inzetten. Deze week aan het woord: het Ronald McDonald Kinderhuis!

“Sinds zijn geboorte vierden we alle feestdagen in het Ronald McDonald Huis”

Peter en Ämel zijn een van de 7.348 gezinnen die jaarlijks in de Ronald McDonald Huizen verblijven. In 2015 wordt hun zoon Zahir na een vlotte bevalling geboren. Alles is in orde, maar na een uur wordt hij helemaal blauw. Zahir gaat snel achteruit en hij wordt meegenomen naar de afdeling Neonatologie. Ondertussen wordt zijn buikje steeds boller. De bezorgde ouders zeggen tegen elkaar: ‘Nog even en zijn buik ontploft.’

Het gaat steeds slechter met Zahir. Hij wordt overgeplaatst naar het VUmc. Daar horen Peter en Ämel dat hij zijn ontlasting niet kwijt kan en de longen niet volgroeid zijn. Ook denken ze aan een gat in het middenrif. Weer een dag later blijkt dat hij een gaatje in zijn hart heeft. “Er kwam steeds weer wat bij”, zuchten ze.

Op de verkeerde plek

Zahir moet met spoed geopereerd worden. Ämel: “Het was heel kritiek, ik mocht hem op schoot houden en iedereen maakte foto’s. Een soort afscheid. Na de operatie zagen de artsen er zo aangeslagen uit, net of hij was overleden. Maar zijn gezonde long was in elkaar geklapt, hij was ruim een kwartier gereanimeerd. En hij had geen gat in zijn middenrif, maar de rek was eruit. Daardoor zaten zijn lever en darmen op de plek van de longen, was een gedeelte van de darm afgestorven, had zijn long geen ruimte om te groeien en was er tijdens de operatie een stoma geplaatst.”

Keer op keer krijgen ze slecht nieuws en Zahir ligt maanden in het ziekenhuis. Eindelijk mag hij naar huis, maar niet voor lang. Hij krijgt weer een bolle buik. Er wordt ontdekt dat hij de ziekte van Hirschsprung heeft: hij heeft geen zenuwcellen in zijn darmen. Daarom kan hij zijn ontlasting niet kwijt. Weer later blijkt dat Zahir één chromosoom drie keer heeft, wat uniek is wereldwijd. “Dat is heel lastig”, vertelt Peter. “We hebben geen vergelijkingsmateriaal.”

Kleine doorzetter

Door zijn ziekte heeft Zahir regelmatig buikgriep en belandt dan elke keer in het ziekenhuis. Ämel: “We zijn altijd blij als we zijn vaste team hebben. Zij weten dat hij nooit ergens normaal op reageert. Niets gaat volgens het boekje, Zahir heeft zijn eigen ongeschreven handleiding.” Peter vult trots aan: “Ondanks alles is hij altijd vrolijk. Hij windt iedereen om zijn vinger, ook in het ziekenhuis. En hij zet altijd door, al is hij ziek, lekker spelen. Dat is echt bewonderenswaardig.”

Dertien keer te gast

De nu driejarige Zahir heeft de helft van zijn leven in het ziekenhuis gelegen. “Je wordt echt geleefd tijdens de opnames. We weten dat het weekend is omdat het dan rustiger is op de afdeling.” In deze hectische tijden vindt het gezin regelmatig zijn rust in Ronald McDonald Huis VUmc, samen met dochter Amirah. Bij elkaar al zo’n dertien keer. “We hebben elke feestdag hier gevierd, zelfs alle kerstdagen sinds zijn geboorte. En waarschijnlijk komende kerst weer.”

Het Huis voelt voor het gezin als een tweede thuis. Ämel: “We hebben een ritme thuis én een ritme in het Huis. Iedereen gaat hier altijd met een goed gevoel naartoe. De kinderen noemen het hier het ‘Pandahuis’, naar de grote knuffel. We hebben zelfs een favoriete kamer. Elke opname vragen we of kamer 324 beschikbaar is. Regelmatig hebben we geluk. Zo niet, dan mogen we verhuizen wanneer de kamer vrijkomt.” Peter besluit: “Als het Huis er niet zou zijn, zouden we geen gezin zijn.”

Speel mee voor het Ronald McDonald Kinderfonds

Door mee te spelen met Raffld en te kiezen voor het Ronald McDonald Kinderfonds help je mee om gezinnen in de Ronald McDonald Huizen te laten verblijven, dicht bij hun zieke kind. Voor een kus, knuffel of verhaaltje voor het slapengaan. Het hele jaar door, ook tijdens de feestdagen. Namens al deze gezinnen: dank je wel!

Foto’s: Babet Trommelen – Liefde moet je vieren

Meespelen met Raffld om kans te maken op je droomreis en tegelijkertijd Ronald McDonald Kinderfonds steunen? SPEEL MEE! 

Kan je niet wachten Raffld uit te proberen?!